ABBA

ABBA var en svensk popgrupp som bildades 1972 och bestod av Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad. Gruppen var en av 1970-talet mest framgångsrika, även internationellt sett och utgör en viktig del i den moderna musikhistorien. Nästintill alla av gruppens låtar skrevs av Ulvaeus och Andersson medan Fältskog och Lyngstad oftast stod för det vokala framförandet.

ABBA:s musik kännetecknas av att på ett omsorgsfullt sätt blanda den samtida pop- och dansmusikstilen med andra stilar som sydeuropeisk och latinamerikansk pop. Detta ansågs nyskapande och var en viktig faktor bakom den stora framgången. Låten Fernando är ett utmärkt exempel.

Det internationella genombrottet skedde i samband med att de vann Eurovision Song Contest 1974 med hitlåten Waterloo. Abba kom att uppträda världen över i länder som Japan, Australien och USA. De släppte ett dussintal skivor och 1976 gjorde de succé med hitlåtarna Dancing Queen och Money, Money, Money. Lika populära blev bland andra låtarna Chiquitita från 1979 och inte minst The Winner Takes It All från 1980.

Historien bakom ABBA började i juni 1966 då Ulvaeus och Andersson träffade varandra för första gången. De spelade båda på varsitt håll i separata band. Ulvaeus i the Hootenanny Singers och Andersson i The Hep Stars. Efter några veckor hade de skrivit en sång tillsammans och trivdes så bra med samarbetet att de fortsatte att skriva låtar ihop. Tre år senare träffade Ulvaeus sångerskan Agneta Fältskog som han senare gifte sig med. Under samma tid träffades också Andersson och Anni-Frid Lyngstad när de båda var ute och nattklubbsturnerade med varsitt band. De kom att ingå äktenskap med varandra runt ett decennium senare. Året var 1970 då de fyra efter att ha upptäckt hur bra de lät tillsammans musikaliskt, fick idén att bilda en gemensam musikgrupp som två år senare blev ABBA.

Efter tio högst framgångsrika år upplöstes gruppen 1982. Men efter sig lämnade de, tack vare sin musik och sina välarbetade studioproduktioner, en högre nivåstandard inom den populärmusikaliska eftervärlden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *