Izabella Scorupco

Izabella Scorupco är en svensk skådespelerska och fotomodell som slagit igenom internationellt, inte minst som bondbruden Natalya Simonova i ”GoldenEye” (1995). Scorupco föddes 1970 i Polen men växte upp i Stockholmsförorten Bredäng där hon bodde med sin mor. Idag bor hon i Los Angeles med sin make filmagenten Jeffrey Raymond, deras gemensamma son Jakob samt dottern Julia från ett tidigare äktenskap med ishockeyspelaren Mariusz Czerkawski.

I Sverige 1988 fick Scorupco sitt genomslag i filmen Ingen kan älska som vi av Staffan Hildebrand. I den spelar hon huvudrollen som 17-åriga Stockholmstjejen Annelie som inte har träffat sin pappa på tio år när hon en dag får ett brev från honom. I brevet ber han Annelie att hälsa på honom i Jämtland vilket hon också gör. Filmens handling kretsar kring hennes upplevelser där.

I slutet av 1980-talet jobbade Scorupco som modell i Europa och förekom bland annat på ett omslag till den amerikanska mode- och livsstilsmagasinet Vogue. Ett par år senare släppte hon musikalbumet Iza samt några singlar “I Write You a Love Song”, 1991 och “Shame, Shame, Shame”, 1992.

Sedan det internationella genomslaget med Goldeneye har Scorupco medverkat i runt ett tiotal filmer. År 2000 medverkade hon i den amerikanska action-äventyrsfilmen Vertical Limit och svenska thrillerfilmen Dykaren. Två år senare medverkade hon i amerikansk-brittisk-irändska actionfilmen Drakarnas rike av Rob Bowman och 2004 spelade hon med Stellan Skarsgård i amerikanska skräckfilmen Exorcisten: Begynnelsen av Renny Harlin. Mellan åren 2007 och 2014 har hon spelat huvudroller i tre svenska filmer: Solstorm, Änglavakt och Micke & Veronika. I Solstorm spelar hon advokaten Rebecka Martinsson som motvilligt återvänder från Stockholm till sin barndomsstad i Norrland för att hjälpa en vän. I Änglavakt spelar hon och Michael Nyqvist föräldrarna till Alexander som efter en olycka hamnar i koma. Med Micke & Veronika medverkar Scorupco för första gången i en komedi.

Scorupco har genom åren också medverkat i ett antal reklamkampanjer av företag som Oriflames, Smarteyes och KappAhl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *