Max von Sydow

En av Sveriges mest verksamma skådespelare internationellt är Max von Sydow. Han föddes år 1929 och har medverkat i ett stort antal filmer i många olika typer av roller. Han inledde sin internationella filmbana i och med rollen som Jesus i George Stevens amerikanska drama ”Mannen från Nasaret” från 1965. Därefter har han bland annat spelat exorcisten i den dubbelt oscarsbelönade amerikanska skräckfilmen med samma namn som sägs ha fått biopubliken att kräkas och svimma av skräck. 1975 medverkade han i en viktig roll i Sydney Pollaks thriller Tre dagar för Condor med Robert Redford och Faye Dunaway i huvudrollerna. Året därpå spelade han Högsta domstolens president i Francesco Rosis mysteriethriller Utsökta lik och 1982 medverkade han som kung Osric i John Milius Conan – barbaren.

Andra amerikanska filmer von Sydow varit med i är bland annat Penny Marshalls Uppvaknanden från 1990 med Robin Williams och Robert de Niro i huvudrollerna, Scott Hicks drama Snö faller på cederträden från 1999, i oscarsnominerade Fjärilen i glaskupan från 2007 av Julian Schnabel och i Martin Scorseses långfilmsthriller Shutter Island från 2010 med Leonardo di Caprio i huvudrollen.

I Sverige har von Sydows karriär hållit sig ännu mer på toppen. Han har bland annat jobbat en hel del med Ingmar Bergman i filmer som Det sjunde inseglet från 1957, Ansiktet från 1958, Jungfrukällan från 1960, Vargtimmen från 1968 och Skammen från samma år, En passion från 1969 och Beröringen från 1971. Det var också i samarbetet med Bergman von Sydow fick sitt svenska genombrott med huvudroller i Malmö Stadsteaters uppsättningar 1957 av Peer Gynt och Misantropen samt Ur-Faust 1958. Tillsammans med Liv Ullman hade han huvudrollen i Jan Troells storartade filmatiseringar från 1971 respektive 1972 av Wilhelm Mobergs Utvandrarsvit. I dem spelade han Karl-Oskar Nilsson som tillsammans med sin familj och ett flertal andra karaktärer utvandrade från Småland till USA för att starta ett nytt liv.

I Bille Augusts mångfaldigat prisbelönade Pelle Erövraren från 1987 gjorde han en storartad skådespelarinsats som han belönades för med European Film Awards pris och guldbaggen för bästa skådespelare samt Bodilpriset för bästa manliga huvudroll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *