Monica Zetterlund

Monica Zetterlund anses av många vara Sveriges främsta jazzsångerska. Av Tage Danielsson beskrevs hon bland annat som “en blond negress från Värmlands huldraskogar” vilket syftade på hennes, för en vit kvinna, unika jazzröst som hon framgångsrikt arbetat fram i stark inspiration av idolen Ella Fitzgerald. I övrigt har hon jämförts med jazzhistoriens främsta Billie Holiday och Sarah Vaughan. Zetterlund har gett ett flertal konserter, turnerat och samarbetat med amerikanska jazzmusiker som Bill Evans, Quincy Jones, Stan Getz och inte minst Louis Armstrong. Hemma i Sverige har hon arbetat med jazzmusiker som Arne Domnérus, Georg Riedel, Bo Nilsson och Jan Johansson. Det var med Arne Domnérus orkester hon som gästartist på Nalen i slutet av 50-talet fick sitt genombrott. I London lanserades hon inte långt senare som “the Swedish Sensation”. Med Bill Evans fick hon, i mitten på 60-talet, sitt stora internationella genombrott.

Som artist visade Zetterlund upp en väldig mångsidighet. Förutom sin framgångsrika karriär som jazzsångerska blev hon en etablerad och folkkär skådespelerska och revyartist. I ett flertal uppsättningar arbetade hon tätt tillsammans med den populära satirduon Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Bland annat Gröna Hund under 1962, Hålligång och Konstgjorda Pompe året därpå, Gula hund under 1964 samt ytterligare fyra revyer mellan 1969 och 1976. Zetterlund har också samarbetat som revyartist med Beppe Wolgers samt Povel Ramel. Beppe Wolgers skrev också många av Monica Zetterlunds svenska låtar.

Som skådespelerska gjorde sig Zetterlund folkkär med rollen som Berit i den dubbelt prisbelönade komedin Att angöra en brygga från 1965 och kanske framför allt i rollen som Ulrika från Västergöhl i Jan Troells storartade filmatiseringar av Utvandrarsviten mellan 1971 och 1972. Rollen som pigan Malin i den svenska 1970-talsserien Söderkåkar är inte heller att förglömma.

Den 12 maj 2005 omkom Zetterlund under tragiska omständigheter genom en brand i lägenheten på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Postumt tilldelades hon samma år Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris och har genom åren belönats med ett flertal priser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *