Skandalomsusade och mytomspunna svenska stortalanger

Något av en pionjär inom ämnet skandalösa kändisar kan Sveriges egen författarstjärna August Strindberg anses vara. På sin tid lyckades han på ett giftigt sätt kullkasta många av samhällets sociala, moraliska och inte minst konstnärliga principer vilket gjorde honom såväl älskad som hatad, hyllad som skandalös. Idag är det just hans banbrytande som gjort honom till den han är i vår tid.

En stor, internationellt känd, svensk skådespelartalang var Greta Garbo. Efter omåttliga framgångar gjorde hon en roll som innan premiären vårdslöst klipptes till att bli ett fiasko för Garbo. Detta missöde med klippningen är att närmast betrakta som en skandal i och med att det fick storstjärnan som i övrigt älskades av filmpubliken att lämna filmvärlden för gott och isolera sig från rampljuset. Det finns inga ord stora nog att beskriva Garbos betydelse i filmhistorien och inte minst för Sveriges ansikte utåt. Hennes status som filmstjärna är minst sagt legendarisk. Idag har hon bland annat ett fjäll uppkallat efter sig och ett online casino med free spins & gratissnurr som uppkallats efter stjärnan just för att ge företaget en elegant status. Det säger något om hennes image hos eftervärlden. Garbos plötsliga och på det stora hela oförklarliga försvinnande från rampljuset har gjort henne till en mytomspunnen gåta.

En nutida svensk kändis som haft sin beskärda del av skandaler är skådespelaren Mikael Persbrandt. För många är Persbrandt känd som den inkorrekta polisen Gunvald Larsson i filmserien om Beck. Två gånger har han belönats med Guldbaggen för bästa manliga huvudroll. Dels för sin roll i Maria Larssons eviga ögonblick från 2008 i vilken han spelade den alkoholiserade karaktären Sigfrid Larsson, och dels för sin roll som Hasse i Mig äger ingen där han återigen spelade alkoholiserad. Till de händelser som gjort Persbrandt till en mycket skandalomsusad kändis hör att han kört rattfull, hamnat i slagsmål, haft en intim relation med den då blott 17-åriga Amanda Renberg, otrohet, blivit intagen för akut alkholförgiftning, avhopp från dramaten mitt under pågående föreställning samt sist men inte minst narkotikabrott. Trots alla skandaler hör Persbrandt till en av Sveriges mest folkkära.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *