Svenska talanger i Skavlan

Skavlan är en populär norsk-svensk talkshow till vilken programledaren Fredrik Skavlan bjuder in såväl svenska som internationella stjärnor och talanger för intressanta och djupa samtal. Gästerna kan vara allt ifrån skådespelare till idrottsmän eller filosofer och samtalen kretsar ofta kring deras bakgrunder, tankar, upplevelser och erfarenheter av diverse fenomen. Programmet började 2009 och har sedan dess regelbundet sänts med två säsonger per år.

Under den allra första säsongen gästades Skavlan bland annat av Liv Ullmann. Liv Ullmann räknas först och främst som en norsk skådespelerska men har också gjort stora svenska roller. Inte minst rollen som Kristina i Jan Troells filmatiseringar Utvandrarna och Nybyggarna samt Marianne i Ingmar Bergmans tv-serie Scener ur ett äktenskap. I Skavlan berättar hon om otroheten mot en partner hon hade och som hon under tiden inte kunde låta bli att tänka på, enligt vad hon avslöjade. Förhållandet tog slut i och med att Ullmann erkände vad hon gjort.

En av alla talanger som gästat Skavlan är Sveriges stora bordtennisproffs Jan-Ove Waldner. Till hans framgångar hör OS-guld, två VM-guld i singel och fyra VM-guld i lag samt sju segrar i Europa Top-12. I programmet öppnade han sig och berättade om sina erfarenheter som spelmissbrukare. Det var inte några Casino bonusar som ledde in honom i ett spelmissbruk utan det var till Svenska Spel han förlorade pengar. Sedan flera år tillbaka är Waldner som tur är nu fri från sitt missbruk.

Den 14 januari 2011 var det den folkkära svenska skådespelartalangen Börje Ahlstedts tur att besöka Skavlan. Främst är Börje Ahlstedt känd dels för sin roll som rövarhövdingen Mattis i filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok Ronja Rövardotter och dels i rollen som Carl i Ingmar Bergmans sista film Fanny och Alexander. Inför Ahlstedts gästande skrev Aftonbladet om att han utsatt programledaren för ett rått hån genom att ifrågasätta skådespelerskan Maria Bonnevies val av partner, vilken är Fredrik Skavlan själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *