Sveriges populära vinnare av Eurovision Song Contest

Av alla populära popgrupper i Sverige hör ABBA definitivt till de främsta. De var som mest aktiva under 1970-talet och slog igenom stort internationellt. Det som gav ABBA deras internationella genombrott var låten Waterloo med vilken de 1974 kammade hem segern i Eurovision Song Contest i Brighton. ABBA har gått till historien som en viktig del av 1970-talet musik. Idag finns det ett helt museum om ABBA.

Sveriges första pojkband stod poptrion Herreys för som bestod av de tre bröderna Richard, Per och Louis Herrey. 1984 vann de såväl Melodifestivalen som Eurovision Song Contest med låten Diggi loo diggi ley.

Carola Häggkvist är en svensk sångare och låtskrivare som sålt över miljoner skivor. Hennes röst är unik och karaktäristisk och sedan genombrottet 1983 har hennes popularitet stadigt hållit i sig. Genombrottet skedde i samband med att hon vann Melodifestivalen med låten Främling som också gav henne en tredjeplats i Eurovision. En riktig seger i Eurovisiontävlingen tog hon hem nio år senare med låten Fångad av en stormvind.

Charlotte Perelli är en populär svensk popartist som vunnit i Melodifestivalen vid två tillfällen. Dels 1999 med låten Tusen och en natt som också tog hem segern i Eurovision Song Contest under titeln Take Me to Your Heaven och dels 2008 med låten Hero vilken hon hamnade på 18:de plats med i den stora tävlingen.

Loreen är en nutida svensk popsångare och låtproducent som 2012 tog hem segern i Eurovision Song Contest med hitschlagern Euphoria. Hon blev känd tack vare att systern i hemlighet tog beslutet att anmäla henne till talangprogrammet Idol 2004. Man kan säga att systern spelade på RTP slots; alltså med höga vinstchanser eftersom Loreen gick vidare och höll sig kvar i programmet ända tills hon åkte ut som den fjärde sista bland de medverkande. Loreens karriär idag ser mycket lovande ut.

2015 var det den andra populära idoldeltagaren Måns Zelmerlöws tur att vinna Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Han bidrog i tävlingarna med låten Heroes. Zelmerlöw har även deltagit i program som Let’s Dance och Så ska det låta. Som folkkär artist har han även lett Allsång på Skansen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *